Акумулатори ПланетБатт
Варна, бул. Владислав Варненчик №132
тел.:+359 884 75 75 71 ; +359 898 237 614
office@planetbatt.com
 

Често задавани въпраси.

Какво е активна проводимост?
Проводимостта е единствено по рода си електрическо измерване, което определя способността на една батерия да пренася ток през вътрешната си структура. Като такова, то дава една права зависимост спрямо мощността на батерията. Вътрешните проводими компоненти на батерията включват решетка на батерията, активен материал и съединители, които провеждат електронен ток, както и електролит от сярна киселина, който провежда йонен ток между и вътре в плочите и сепараторите.
Проводимостта се измерва като се сондира батерията с малки AC-токови сигнали, които генерират малка AC-напреженова реакция. Проводимостта е съответното отношение на промяната в тока с промяната в напрежението. Тя е мощно средство за осигуряване на бърза и уместна информация без да е необходимо да се разрежда батерията с големи токове, които може да бъдат опасни и да оставят батерията в изчерпано състояние.
Тъй като батерията старее, нейните вътрешни компоненти постепенно се износват чрез корозия, разрушаване и загуба на материал. Когато това се случи, проводимостта пада, докато достигне точка, при която функционалността на батерията деградира значително. Така, без да преминава тестове за разреждане, проводимостта може да бъде използвана, заедно с друга информация за батерията, за да се определи бързо и безопасно функционалното състояние на здравето и годността на батерията за по-нататъшна употреба. Проводимостта може също да бъде използвана да се определят дефектите на клетката, на късо свързани и отворени вериги, които могат да предизвикат неизправност на батерията твърде стремително.
Как се сравнява с изпитването на товара?
По традиция, при производство на батерии се използва Теста BCI за регулиране на товара като еталон за определяне на годността на батерията за по-нататъшна употреба. Това изпитване на товара е мярка за пада на напрежение, когато товар равен на половината от CCA стойността на батерията се прилага за 15 секунди върху една заредена батерия. За да бъде отчетено добре, напрежението не трябва да пада под 9.6 волта при 70º F. За да използвате тестер за товар точно, батерията не може да бъде в разредено състояние и следователно трябва да бъде заредена, което често изисква удължени периоди от време. В допълнение, батерията трябва да бъде при стайна температура, или операторът трябва да компенсира показанията на резултантното напрежение, за да определи дали батерията е добра или лоша. Всичко това създава неудобство за изпитването на батерии с товар, докато батерията откаже, изоставяйки моториста в беда.
За сравнение, един тестер Midtronics може да бъде използван за тестване на батерията при получаване. Той позволява изпитванията да бъдат изпълнени веднага без да се чака от 8 до 24 часа батерията да се зареди. Тестерът Midtronics осигурява почти моментално решение, така че техникът, който иска да определи стартовите проблеми научава веднага дали батерията е причината или друга диагностика на системата е необходима, за да се намери истинския проблем. И понеже изпитването е бързо и пасивно, то може лесно да бъде изпълнено на батерии, които работят, за да се определят проблемите на батерията преди да причинят отказ в пускането.
Понеже тегли значителен ток, едно изпитване на товара може да предизвика искри при слаби клемни свързвания или слаби вътрешни компоненти може да се скъсат при товар. Това може да бъде опасно за предварително заредена батерия, където възпламеняем газ от водород и кислород от процеса на зареждане може да се запали и да причини експлозия.
Големия товар също генерира значителна топлина в изпитваното оборудване, която трябва да се разсее. В допълнение, разреждането при изпитване на товара променя условията на батерията, така че изпитването не може да бъде повторено без повторно зареждане, за да се провери резултат от изпитване.
За сравнение, изпитването на Midtronics е пасивно, така че няма генериране на дъга или топлина в резултат от изпитването, което е напълно безопасно да се изпълнява навсякъде, даже пред клиент. В допълнение, понеже няма генерирана топлина в оборудването за изпитване, техникът може да тества колкото батерии иска, без да чака тестерът да се охлади, за да предотврати вътрешна повреда на тестера от излишна топлина. Тестерите Midtronics имат по-дълъг живот от електронните тестери с регулируем или фиксиран товар; вътрешната електроника на тестера на Midtronics не е изложена на топлина, която може да ускори процеса на стареене на оборудването. Тестовете могат също да бъдат повтаряни на същата батерия с малки промени в резултатите.
Едно стандартно изпитване на товар 1/2 CCA трябва да бъде изпълнено ръчно, изисквайки обучен оператор и безопасно оборудване. Първо потребителят трябва да може да прецени дали батерията е в състояние да бъде изпитана. Второ, той трябва да може да прилага правилния товар и да отчете времето, за да бъде изпитването точно. Накрая, потребителят трябва да се отнесе към сложни диаграми, за да разтълкува резултатите. Трябва да се обърне също внимание батерията или товарът да не се повредят поради прекалено големия товар, който се прилага за твърде продължителен период от време.
За сравнение, тестер на Midtronics премахва необходимостта от предположения, тъй като тестерът върши цялата работа. Техникът дава минимална информация за батерията и натиска стартовия бутон. Решение се взема за секунди, като се елиминира една голяма причина за неточно тестване – грешката на потребителя. Няма сложни измерителни устройства или диаграми и нормално батериите не се зареждат. Методът на теста на Midtronics го прави достъчно просто, така че всеки може да извърши тестването.
Точността на тестването на Midtronics е много висока в сравнение с изпитването на товара на батерии при нормална употреба.
В много случаи, резултатите от тестването са даже по-високи, защото необходимостта да се зареждат батериите при изпитване на товара често временно маскира лошите батерии. Когато се извършва правилно на нормални батерии, резултатите от теста на товара могат да бъдат поставени в съотношение с изпитването на Midtronics. Следователно, наблюдават се същите критерии за тестване, които се изискват гарантирано коригиране.
Мога ли да измеря действителните CCA на акумулаторите като използвам проводимостта?
Истинското изпитване SAE J537, Пускане на студен двигателя, е тест по време на производствения процес, приложим само на нови, напълно заредени акумулатори. То не дава истинска стойност на амперите при пускане на студен двигател (CCA), а е тест годен/негоден на базата на тествания параметър CCA на батерията. Стойността CCA е разредения товар, в ампери, който един нов, кондициониран акумулатор може да захрани за 30 секунди при 0°F/-18°C докато поддържа напрежение от 1.2 волта на клетка (7.2 волта на акумулатор) или по-високо. Така теста CCA установява изискването за минимална мощност за един нов акумулатор, както е оразмерен, което означава, че акумулатор, оразмерен при 500 CCA трябва да измерва 7.2 волта, или повече, за 30 секунди, когато се прилага товар от 500 ампера при 0°F/ -18°C.
При автомобилно приложение, проводимостта на нов, напълно зареден акумулатор, при нормални условия, може да бъде свързан с номиналните CCA, промишлената мярка на пусковата мощност. Следователно, проводимостта може да бъде пренесена в работните единици на CCA, така че нивото на мощност на един акумулатор може да бъде сравнено с мощността при пускане. Стойността Midtronics CCA, получена от проводимостта, обаче, не определя действителните Ампери на акумулатора при пускане на студен двигател, защото това изпитване включва продължително разреждане от 30 секунди при много висока стойност на тока. Проводимостта CCA съответства по-добре на пусковия ток, който акумулатора нормално може да достави за секунда или по-малко, нормално необходима за пускане на превозното средство. В това отношение, проводимостта CCA може да бъде считана даже по-добра от теста за пускане на студен двигател. Тестовете за пускане на студен двигател, направени акумулатори, които за били в употреба, често дават по-слаби резултати, защото не могат да издържат на продължителното разреждане (30 секунди), което не се изисква при пускане на превозно средство. Стойностите Midtronics CCA са предназначени просто да имитират първоначалните пускови характеристики на нови акумулатори с дадена стойност на CCA при същите работни условия. Например, ако един акумулатор, оразмерен при 600 CCA, е измерена при 500 CCA, той може да бъде считан като имащ пускови характеристики, подобни на един нов акумулатор със стойност 500 CCA, ако този акумулатор се замества с тествания акумулатор. Това не означава, че акумулатора ще премине теста при 500 CCA. Не трябва също да се забравя, че мощността при пускане на студен двигател за всички акумулатори се увеличава с температурата и се намалява с разреждането и деградацията.
Мога ли да предвидя кога батерията ще откаже да използва проводимостта?
Неизправност означава много неща. Ако напълно заредена батерия откаже да запали колата, това се счита за неизправност.
Ако не успее да премине теста за годност, това също се счита неизправност. Но една батерия, която не успява да премине теста за годност, често може да запали превозно средство при неекстремни условия на работа. Пускането зависи от толкова много фактори, които влияят както на колата, така и на батерията.
Когато една батерия се провали на тест за годност, като теста BCI на товара, тя просто се счита ненадеждна. Това е , което теста се счита, че прави. С други думи, това значи да се отделят батериите, които са подходящи за работа, от тези, които са съмнителни. Производството на батерии има набор от стандарти за функционалност, на които батериите трябва да отговарят, а тези които могат, се оценяват като лоши.
Понеже тестерите за проводимост на Midtronics са в зависимост от промишлените тестови, също ще определят дали една батерия е извън същия този праг на неизправност. И, както беше обяснено по-горе, батерията може да бъде тествана по-лесно и по-често поради скоростта и удобството на употреба.
Обаче, поради деградацията на механизмите на батерията, които зависят от толкова много фактори, освен от времето, няма лесен начин да се предвиди колко дълго една добра батерия ще остане добра. Тестерите Midtronics могат да кажат колко добра е една батерия в определен момент, но не могат да кажат кога батерията окончателно ще премине прага на неизправност. Няма тестер, който да може да направи това. Това е като индикатор за износване на гуми, ние знаем колко е износена гумата, но без да знаем колко път е изминат, какви за били условията на шофиране, и т.н., няма начин, който да предвижда кога гумите трябва да се сменят, докато действително не достигнат точката на неизправност. Още по-сложно, батериите не винаги деградират по линеен начин, даже когато батерията е деградирала на половина, това не означава че нейният оставащ живот ще продължи същото по количество време.
Мога ли да тествам батерията в превозното средство като използвам проводимостта?
Цифровите тестери Midtronics за батерии имат няколко уникални отличителни черти, които позволяват точно тестване, докато акумулаторът остава в превозното средство, при условие, че двигателят не работи. Ако присъединителните клеми на акумулатора са твърде мръсни или много кородирали, тестерът няма да позволи изпитването да се извърши и ще подскаже на потребителя да провери връзките. В допълнение, всички цифрови тестери Midtronics за акумулатори могат да улавят голям шум на компютъра или запалването, който може да попречи теста да се проведе правилно. В такъв случай тестерът ще напомни на потребителя да провери за причината и/или автоматично ще повтори теста, за да определи дали причината е била елиминирана.
Има и други фактори при тестване на превозни средства, които са включени в тестерите които позволяват тестове без да се сваля акумулаторът?
Има, обаче, акумулатори, които се оказват трудни за тестване. Преди всичко това са акумулатори, които са разположени дистанционно и не могат да бъдат директно свързани с Midtronics или друг тестер. Допълнителните кабели между отдалечените присъединителни клеми и реалния акумулатор ще направят отдалечения акумулатор да изглежда слаб. Коригиращите фактори често трябва да бъдат специфични за превозни средства. Когато има съмнение, акумулаторът трябва да се свали и да се тества.
Кога трябва да се използват преходници за клемни изводи?
Акумулатори със странични клеми имат изложени оловни втулки с положени стоманени гайки, които позволяват един съединител да бъде присъединен на страната на акумулатора. Лицето на оловната втулка е същинския проводник, не резбованата стоманена гайка. Когато се тества в превозно средство, трябва да се вземат мерки съединителят да бъде здраво заболтен към страничната клема, за да се получи здрава връзка. Измерванията понякога са трудни даже при добри връзки, защото изпитвателните проводници могат да се закрепят само към стоманените гайки, използвани да държат съединителя здраво към лицето на втулката. Стоманата не е добър проводник. Midtronics е разработил специални алгоритми, които да помогнат да се справим с тази ситуация, но трябва да се разбере, че тези връзки понякога дават подвеждащи резултати в сравнение с директното тестване на акумулатори. Най-доброто тестване за странични клеми (и отдалечени клеми) е да се свали акумулатора от превозното средство.
Когато се изпитва акумулатор със странични клеми, те трябва да бъдат чисти и проводими и тогава да се свържат с преходниците. Те представляват оловни присъединителни клеми, които имат болт, който се завинтва в преходника така, че долната част на преходника се притиска плътно чрез затягане с изолиран гаечен ключ или клещи към втулката на страничната клема. Клипсите на тестера могат тогава да се присъединят към страничните клемни преходници, за да осигуряват едно точно тестване.
Акумулатори от група 31 имат малки оловни втулки на горния капак с издаден стоманен болт с резба. Винаги монтирайте преходници с оловен извод, който се нанизва върху върху болтове и затягайте към оловото, за да получите добри резултати. Тестване със стоманена резба ще даде незадоволителни и неточни резултати.
Мога ли да тествам гел-батерии, като използвам проводимост?
Въпреки, че цифровите тестери Midtronics за батерии са предназначени за автомобилни акумулатори, те могат да бъдат използвани за тестване на гел-батерии VRLA, които се използват по-често в приложения с дълбоко циклиране като мощности за морски условия. Гел-батериите често имат по-ниска проводимост за даден капацитет на батерията, защото те не изискват да бъдат задействани с манивела. Ако няма определени параметри на CCA, съответната еталонна стойност може да бъде изчислена като се тестват няколко добри гел-батерии, които са напълно заредени и се използват 85% от средната стойност на CCA измерванията като еталонна CCA стойност за тестване на други батерии от същия тип.
Ами зареждането?
Тестерите  за батерии използват проводимостта за да тестват разредени батерии, за да определят полученото състояние на батерията. Обаче, когато една батерия показва, че е добра, но в лошо състояние на заряда, батерията трябва да се зареди преду да се пусне в употреба. В допълнение, тъй като някои батерии са така разредени, че тяхното състояние не може да бъде определено, потребителят получава инструкция да “зареди и тества отново” преди да може да се направи правилно решение. Ако решението на изпитването е “лоша клетка” или “замени”, не зареждайте батерията. Зареждането на батерия с една или повече лошо клетки може да причини излишно загряване и генериране на експлозивни газове.

Как да премахна „повърхностен заряд“, докато тествам с тестер за проводимост?
”Повърхностен заряд” се отнася към временно отклонение на напрежението на празен ход на батерията. То, обаче, не е статичен заряд на повърхността на плочите, както се вижда в един кондензатор, а е резултат от концентрацията и дисбаланса на йоните в резултат от скорошно зареждане или разреждане на батерията. В електрохимията това отклонение на напрежението се отнася като поляризация. Понеже това не е статичен заряд, то не може просто да бъде премахнато с разсейване на разреждането.
Зареждането на една разредена батерия концентрира регенерирания електролит от сярна киселина в порестите структури на плочите, я прави различна от масата на останалия електролит. Тъй като концентрацията на електролита при електродите управлява напрежението на батерията, по-високата концентрация на пори води до по-голямо напрежение, което нормално би довело до средно ниво на електролита за нивото на заряда на батерията. Това може да обърка изпитващия, който може да приеме, че батерията е с пълен заряд, докато тя в действителност е разардена.
За щастие, Проводимостта не се влияе много от това явление, но нивото на проводимост се влияе от нивото на заряд на батерията. Тестерите Midtronics съчетават измерената проводимост с истинското състояние на разряда, така че ако то е грешно, резултатът може да намали своята точност.
Дифузията нормално бавно ще смеси електролита с висока и ниска концентрация, докато се получи изравнена концентрация и напрежение. При опит да се ускори този процес, батериите често се разреждат за кратко време, като намалят градиента на концентрация. Вярва се, че когато това се случи, по-бързо ще се получи стабилно равновесно напрежение. В най-добрия случай това е само умерен успех, защото обогатения градиент на концентрация може даже да не съществува и често може да бъде върнат от разряд, който прави напрежението и нивото на заряд на батерията да изглеждат по-ниски от нормалното. Често времето трябва още да бъде удължено, докато се постигне стабилно напрежение. Това влошава нещата още, ако батерията е много стара, защото дифузията е много по-бавна.
При пълен заряд, регулиране на поляризацията не се налага, тъй като тя е вече над нивото на един пълен заряд. Поляризацията на заряда, обаче, е проблем, когато батерията е в разредено състояние, защото високото напрежение може да покаже, че батерията е вече заредена, когато тя не е. Това може да се случи при рязко пускане на разредена батерия и зареждане за кратко време. Това предава неопределеност показанието, защото напрежението е един от еталоните, използвани за измерване на заряда на батерията.
Теста BCI на товара напомня на оператора да изчака с часове напрежението да се стабилизира, но премахването на повърхностния заряд обикновено не се изисква, когато се ползва цифровия тестер Midtronics за тестване на батерии извън превозно средство, защото напрежението нормално се е стабилизирало. С измерване на проводимостта и напрежението на една батерия, тестерите Midtronics могат да определят истинското състояние на здравето батерията и състоянието на заряда на батерията.
Когато, обаче, тестването се провежда в превозно средство, където батерията може да е получила наскоро заряд, сигналните светлини на превозното средство може да пресветнат за момент, да изгаснат и батерията да се остави да се възстанови за няколко минути до достигане на стабилно напрежение. Ако батерията е наистина в разредено състояние, напрежението нормално ще остане ниско, позволявайки тестера да оцени по-добре състоянието на батерията. Ако се извърши правилно, това може да предпази добри, незаредени батерии, да бъдат диагностицирани като лоши, заредени батерии.

Изпитването на проводимост сега е част от IEEE стандарта за изпитване на запечатани оловно-киселинни батерии с регулиращ вентил. Резултати от обширни тествания при експлоатационни условия потвърждават, че проводимостта може да бъде използвана като мярка за деградация на капацитета на резервни батерии /акумулатори/. Много доставчици на комуникации и потребители на системи Непрекъснато захранване (UPS) използват резервни тестери Midtronics, за да наблюдават своите батерии в експлоатация. Това приемане на методологията на проводимост води до серия от въпроси за тестване на проводимостта. Следват отговори на най-често задаваните въпроси.
Какво е проводимост?
Проводимостта е единствено по рода си електрическо измерване, което определя способността на една батерия да пренася ток през вътрешната си структура. Като такова, то дава една права зависимост спрямо мощността на батерията. Вътрешните проводими компоненти на батерията включват решетка на батерията, активен материал и съединители, които провеждат електронен ток, както и електролит от сярна киселина, който провежда йонен ток между и вътре в плочите и сепараторите.
Проводимостта се измерва като се сондира батерията с малки AC-токови сигнали, които генерират малка AC-напреженова реакция. Проводимостта е съответното отношение на промяната в тока с промяната в напрежението. Тя е мощно средство за осигуряване на бърза и уместна информация без да е необходимо да се разрежда батерията с големи токове, които може да бъдат опасни и да оставят батерията в изчерпано състояние.
При резервните приложения, различни данни от изпитване са показали, че при ниски честоти, проводимостта на една батерия е индикатор за състоянието на здравето на батерията, показващо линейна зависимост спрямо резултата от изпитване на капацитета при разреждане за определено време на една батерия. Това може да се използва като надеждно предвиждане за края на живота на батерията.
Какво е технология на омично тестване?
В най-простите технически термини, “омична” технология се базира на закона на Ом, който изразява отношението между промените в напрежение, ток и съпротивление или проводимост на една електрическа верига. Законът на Ом може да бъде изразен по следния начин:
ΔV = I x R или I / G
където ΔV е промяна в напрежението на една верига
I е тока в ампери
R е съпротивлението в омове
G е проводимостта в сименси
Така, омичната технология в батериите прави опит да използва измерени стойности на съпротивление или проводимост, за да определи характеристиките на разряда на една батерия под товар. По-малката проводимост се уравнява до една намалена способност да пренася ток за даден пад на напрежението на батерията. Така измерването на омичните фактори може да се използва, за да се оцени функционалността на товара на батерията.
Защо изпитваме/тестваме/ проводимостта?
През годините на лабораторно изследване и изследване в експлоатационни условия се е установило, че проводимостта е в директно съотношение с капацитета на батерията, измерен при изпитване/тестване/ на разреждане за определено време. Това съотношение е почти линейно, което означава, че ако проводимостта може да бъде измерена, капацитета на разреждане за определено време може да бъде предвиден като функция на промяната на проводимостта. Понеже изпитването на напрежение и специфично тегло не е предвидимо, изпитването на разреждане за определено време отнема много време и е скъпо, а изпитването на импеданса не влиза в съотношение директно и линейно с капацитета на разреждане. Алтернативно, изпитването на проводимостта е много бързо, ефективно и икономично.










2007-2024 Всички права запазени. Политика за защита на личните данни
Актуализация: 03.2024


Варна, бул. Владислав Варненчик №132
тел.:+359 884 75 75 71 ; +359 898 237 614
office@planetbatt.com